NL -EN

Dance of confrontations

2006

Tentoonstelling: ‘Bewegend Beeld’ – Aalter
Organisator: Het Betoverd Bos

Arne Deforce(cello) – Eva Dewaele(dans) – Marianne Turck(concept en video)

In de performance ‘dance of confrontations’ gaan drie kunstenaars, zes personages op zoek naar de grenzen van hun disciplines. Met muziek, video en dans brengen ze de toeschouwer in verwarring met hun eeuwige strijd, hun rusteloze zoektocht naar vorm. Ze herscheppen het podium tot een arena met een voortdurend spel van bedreiging, en ontreddering, enkel onderbroken door het blauwe beeld, een vacuüm in de stroom van wanhopige momenten, een bedrieglijke rust.

Aanvankelijk zijn tijd, ruimte en lichaam in schijnbare harmonie : het tijdloze blue screen waar elk beeld mogelijk wordt, de cellist met zijn instrument, de danser visualiseert klassiek zijn bewegingen. Wat wij horen is wat we zien.
Maar al snel lijkt dit hen te vervelen, ze raken de controle over hun instrument kwijt. De danser doolt rusteloos over de scène, haar lichaam neemt over, danst haar, terwijl de cellist, verwikkeld in een gevecht met zijn instrument haar uitdaagt, tergt. De danser zoekt met haar lichaam de grenzen van de ruimte af. Het lijkt of ze wil ontsnappen, tot ze, enkel nog schaduw op het blauwe scherm, verdwijnt in een donkere hoek. De muzikant sleept zijn instrument in een poging haar terug te halen – vragend, verleidend, smekend haast. Twee personages in de virtuele ruimte van de video verbeelden de confrontatie. Ruimtebegrenzing wordt een tijdscontinuüm. Afwachtend, dreigend maar onontkoombaar, gaan zij op in een intense krachtmeting die nooit beslecht wordt, altijd opnieuw.
Een voortdurende machtsstrijd, tussen de klassieke muze en een ontketende scheppingsdrang. Tussen nabootsen, vertolken en herscheppen. ‘Dance of confrontations’ maakt de toeschouwer tot een zevende personage.

Fiorella Stinders