NL -EN

Bidonvillevaart

2011

Tentoonstelling: Sounds like architecture
Organisatie: vzw Het Betoverd Bos
Soundtrack: ‘Luxta’: Stijn Degezelle
Curator: Michel Dewilde en Arne Deforce
Fotoprint op doek, opgehangen in het bos
500cm x 320cm (= maximale afmetingen)

Een cruiseschip op de Bosporus in Turkije en de sloppenwijken in Zuid-Afrika werden via hun eigen architectuur van rijkdom en armoede tot een onmogelijke ontmoeting gedwongen.

Voor ‘sounds like architecture’ leek de samenwerking met Stijn De Gezelle een logische stap: Stijn creëerde bij deze foto de soundscape ‘Luxta’:

Het cruiseschip als hoogtechnologisch gegeven dat in al haar gepolijstheid en rigiditeit een nieuwe, ‘zuivere’ tijd wil symboliseren ontkomt niet aan de eigen geschiedenis.

Naar analogie met ‘Sounds like Architecture’, klanken lijken als blokken, als elementen in en tot constructie, is deze soundscape opgebouwd uit vier muzikale motieven, twee aan twee geplaatst. Een ‘Zuid-Afrikaanse traditional’ en een ‘plantation song’ fungeren als onderbouw met daar tegenover een hedendaags rock- en walsmotief. Traditie/geschiedenis als ballast voor het vernieuwingsidee dat met alle macht hiervan tracht los te komen, zich van de eigen verantwoordelijkheid tracht te ontdoen, maar hierin niet slaagt.

Aanvankelijk geven beeld noch klank hun verhaal prijs, maar plots wordt alles duidelijk.